Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?



Yıllar öncesinde resmi işlemlerde ihtiyaç duyulan sorgulama ve araştırmalar sadece kamu kurumlarına başvuru gerçekleştirilerek yapılabilirdi. Günümüzde ise bireylerin bu işlemleri çok daha kolay bir şekilde sağlayabilmesi için internet üzerinde birçok imkan bulunmaktadır. Örnek olarak parsel sorgulama işlemi de günümüzde internet üzerinden gayet pratik bir şekilde yapılabilmektedir. 

Daha önceki zamanlarda tapu veya inşaat işleri gereği bir gayrimenkul yani bir arsa veya yapının bilgilerini öğrenmek için tapu dairesine başvurarak bilgi alınması gerekiyordu. Ayrıca yapı ruhsatı ve izni çıkarılacağı gibi durumlarda da il yerel yönetiminin bünyesinde yer alan harita kadastro ya da imar uygulama gibi bölümler üzerinden bilgi talep edilirdi. Günümüzde ise parsel sorgulama internet üzerinde her bireyin kolaylıkla yapabileceği ve bu sayede aradığı bilgilere ulaşabileceği bir işlem haline gelmiştir. 

Konut veya arsa gibi gayrimenkullerde yapının üzerinde bulunduğu toprak parçası parsel olarak adlandırılır. İmar Kanunu çerçevesinde parsel olarak adlandırılan bu bölümün belirli sınıfları vardır ve etrafındaki diğer bölümlerden bu sınırlar ile ayrılmıştır. Her parsel üzerinde bir kişi veya birden fazla kişi hissedar olabilir. Hissedarlar ise gerçek kişiler veya tüzel kişiler olarak belirlenebilir. Parselin hangi bölgede, hangi numara ile ve nasıl bir ölçüye sahip olduğu, kimlere ait olduğu ve yapı izni gibi birçok özelliği de parsel sorgulama sayesinde öğrenilmektedir. 

Parsel Sorgulama Nedir? 

Kamu kurumları üzerinde sunulan veya günümüzde internette özellikle e-devlet sistemi üzerinde sunulan parsel sorgulama işlemi, her vatandaşın yapabileceği ve ihtiyaç duyulabilecek bir işlemdir. Günümüzde de özellikle tapu müdürlüklerine başvuru yapmadan ya da belediye imar müdürlüklerine başvuru gerçekleştirmeden sorgulama gerçekleştirmek istediğiniz parselin bilgileri ile kolaylıkla internet üzerinden sonuca ulaşmanız mümkün olmaktadır. 

Parsel sorgulama işlemi, illerde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapmadan internet üzerindeki uygulamalar sayesinde konut, bina, endüstriyel tesis, tarım alanı veya dükkan gibi birçok farklı gayrimenkulün detaylı bir şekilde bilgilerini elde etmeyi sağlamaktadır. Bu işlem örnek olarak sahip olduğunuz konutun DASK ya da yangın sigortasını yaptırmak istediğinizde parsel bilgilerine ihtiyaç duyduğunuz için gerçekleştirilebilir. Başka bir noktada da bir gayrimenkulün devir ve alım-satım işlemleri gerçekleştirileceği zaman da gayrimenkul ile ilgili net bilgileri elde etmek için gerçekleştirilir. 

Sigortalama veya gayrimenkulün satışa sunulması gibi noktalarda parsel sorgulama yapıldığında, mevzu bahis taşınmaz ile ilgili sokağından caddesine kadar tüm konum bilgileri elde edilebilir. Alıcı ve satıcı taraflar ya da aracı kurumlar bu sayede gayrimenkul ile alakalı tüm detayları elde ederken değerlendirme, karar verme ve yapıya ulaşım konusunda da kolaylıklar sağlanır. Özellikle gayrimenkul alışverişlerinde sorgulama ile elde edilen bilgiler daha iyi kararlar verilmesinde büyük bir yardım sağlamaktadır. Sorgulama mülk sahipleri kadar mülk ile ilgilenen şahıslar için de önemli bilgiler elde edilmesine yardımcı olur. 

TKGM Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü(TKGM), Türkiye genelinde her ilde il müdürlüklerine sahip olan ve günümüzde internet üzerinde de her vatandaşın ya da tüzel kişiliğin bilgi alma veya araştırma için kullanabileceği bir sisteme sahiptir. Bu sistem üzerinde parsel sorgulama işleminin yapılması imkanı da bulunmaktadır. TKGM üzerinde gerçekleştirilecek sorgulama için parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinin kullanılması gerekmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü web sayfasının açılması sonrasında web sayfası içerisinde “Ada Parsel Sorgulama” işlemi gerçekleştirilebilir. Sorgulama için öncelikle yapılacak işlemin türü bağlamında adres, analiz, idari veya coğrafi gibi sekmelerden herhangi birini seçmeniz gerekecektir. Sonrasında harita üzerinden takip edilerek sorgulama işlemini özelleştirmeniz de mümkün olacaktır. Alacağınız sonuçlarda sahip olduğunuz parselin bilgilerini elde edebileceğiniz gibi başka kişilere ait tapularda da sorgulama sağlayarak, bu tapuların parsel bilgilerini de temin edebilirsiniz.

TKGM web sayfası üzerinden gerçekleştireceğiniz işlemlerde herhangi bir üyelik gerçekleştirme ihtiyacı bulunmamaktadır. Sorgulama için bir şifre kullanıma ihtiyacı da yer almamak ile birlikte sadece sorgulama öncesinde size sunulan sayfada kullanım koşullarını kabul etmeniz ve sonrasında işleminizi tamamlamanız gerekecektir. İsterseniz bir konut ya da gayrimenkul türü hakkında ya da sigorta değerlerini hesaplamak istediğiniz bir gayrimenkul ile ilgili bu sorgulamayı sayfa üzerinde sağlayabilirsiniz. 

E-Devlet Kullanarak Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Günümüzde resmi işlemlerin internet üzerinde en kolay şekilde tamamlanması için kullanılacak platform elbette ki e-devlet platformudur. Bu platform üzerinde de tıpkı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan web sayfasında olduğu gibi online ortamda parsel sorgulama işlemi yapılması mümkündür. Günümüzde e-devlet platformu üzerinde birçok kişi tapu ya da tapu kadastro sorgulama işlemlerini yapabilirken, sadece giriş açısından vatandaşlık numaranız ve daha önce oluşturduğunuz bir şifreniz bulunması gerekmektedir. 

Vatandaşlık numarası ve şifre ile birlikte e-devlet sayfanıza giriş gerçekleştirdikten sonra sayfada “E-Hizmetler” başlığına tıkladıktan sonra alt listede bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sekmesine tıklayabilirsiniz. Ayrıca kurumun ilgili sayfasına arama bölümüne yine Tapu ve Kadastro yazdığınızda da ulaşabilirsiniz. Açılan bölüm içerisinde sol tarafta ifade edildiği üzere tüzel kişi ya da muris olarak seçiminizi yaptığınızda, eğer tapu sicilinde daha önceden bir kaydınız bulunuyorsa, bu sayede sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır. 

E-devlet platformu üzerinde gerçekleştireceğiniz parsel sorgulama bilgileri şahsınıza ait tapular hakkında sorgulama sonuçlarına kolaylıkla ulaşmanızı sağlayacaktır. Üzerinize kayıtlı bir şekilde yer alan gayrimenkullerin bilgilerine bu noktada ulaşmanız mümkündür. Günümüzde gayrimenkul sektöründe de parsel bilgileri, en az yapı bilgileri kadar önemli bir yere sahip olduğu için firmamız hizmetlerinde de kullanılmaktadır. İlgilendiğiniz gayrimenkuller veya taşınmaz alışverişlerinizde firmamızda parsel sorgulama işlemi yapılmasını talep edebilmek için sadece Premar Gayrimenkul Danışmanlığı’na başvurmanız yeterlidir.