2B Arazi Nedir? 2B Arazi Nasıl Alınır?

2B Arazi Nedir? 2B Arazi Nasıl Alınır?



Araziler, sahiplik vasıflarına göre özel mülkiyete veya devlet mülkiyetine ait olabilirler. Ormanlar bu sınıflandırmada devlete ait araziler olarak ifade edilir. Ancak isimlendirmede 2B arazi olarak adlandırılan arazi türü ise orman niteliğini kaybetmiş ve fakat halen orman sınırlarından çıkarılmamış arazi olarak tanımlanmaktadır. Bu tip araziler orman niteliğini kaybettiği için tarımda, yerleşimde veya hayvancılıkta kullanılabilecek arazilerdir. 

2B arazi için tanımlama 6831 sayılı Orman Kanunu dahilinde gerçekleştirilmiştir. Kanunda tanım için ayrılan bölümde orman vasfını kaybeden yani eskiden orman olan fakat yangın ya da doğal afetler nedeni ile bu niteliğini kaybeden arazilerden bahsedilmektedir. Yine ülkemiz sınırlarında devlete ait tarım dışında kullanılan bu toprak parçaları genellikle de kırsal bölgelerde yaşayan sakinlerin yerleşim bölgeleri ile çok yakın konumda yer alırlar. Bu alanlar daha önce herhangi bir özel mülkiyete tahsis edilmemek ile birlikte tahsis sağlandıktan sonrasında da satın alım bedeli ödenmeyen arazilerdir. 

Günümüzde 2B araziler hakkında hem yönetimin sağlanması hem de işleyişin sürdürülmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı öncelikli olarak görev alır. Bakanlık tarafından verilmiş görevler ile birlikte de yerel yönetimler bu hakka sahiptir. Bakanlık veya yetkilendirilmiş yerel yönetimler 2B arazi üzerinde kiralama sözleşmeleri gerçekleştirebileceği gibi satış işlemleri yapabilmektedir. 

Önemli bir nokta olarak da orman şeklinde nitelendirilen araziler devlete ait arazilerdir ve devlet bu kaynakları koruyarak sürdürülebilir bir hale getirmelidir. Doğal yaşamı koruyabilmek ve doğal çeşitliliği koruma altına alabilmek için orman arazileri ayrılırken, içlerinde 2B arazi olarak nitelendirilen bölümler de bulunabilir. Yani temelinde Türkiye'deki kamuya ait orman ve tarım alanlarının hazine sahipliğindeki bölümleri 2B arazi şeklinde bilinmektedir. 

2B Arazi Nedir?

Gayrimenkul yatırımı gerçekleştirirken tercihini araziden yöne yapmak isteyen kişiler genellikle 2B arazi konusunda araştırma yapmayı seçmektedir. Ülkemiz sınırları dahilinde yer alan ve kadastro işlemleri yapılarak orman vasfını yitirmiş olan araziler 2B arazi şekilde ifade edilmektedir. Bu isim; 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesinin B Bendinde ifade edildiği için Kanun’un 2. Maddesi B Bendinden kısaltma yapılarak, 2B arazisi adlandırılması ile ortaya çıkmıştır. Mevzu bahis yasa sürekli bir şekilde devletin güncelleme gerçekleştirdiği ve vatandaşlara resmi kanallardan duyduğu bir yasadır. 

Bir arazinin 2B arazi yapısına kavuşabilmesi açısından bazı koşulların gerçekleşmesi gerekliliği bulunmaktadır. Öncelikli olarak daha önce orman arazisi şeklinde nitelendirilen arazilerin bu özelliğini kaybetmesi ile birlikte devlet tarafından bu arazilerin tarım ya da hayvancılık açısından kullanılacak alan şeklinde yeniden tespiti yapılmalıdır. Bu tespitin yapılabilmesi için devlet kendi mekanizması içerisinde belirlemeleri yapabileceği gibi yerel yönetimler ve yakın kırsal alandaki halk tarafından gerekli kurumlara başvuru yapılabilir. 

2B arazi tespitlerinin yapılması açısından bölgedeki defterdarlık veya mal müdürlüklerine birtakım belgeler ile başvuru yapılması ihtiyacı bulunmaktadır. Örnek olarak orman köylüleri bu başvuruyu yapabilirken, 2B araziler yasa bağlamında da orman köylüsü olmayan farklı kişilere satışı ya da kiralaması yapılamayan arazilerdir. Zira 2B statüsündeki araziler hazine arazisi ve tarım arazisi statüsüne sahip olurken, bu arazilerde hak sahipliği için yine belirli koşullar yerine getirilmelidir. 

Genel anlamda 2B araziler artık kamu mülkiyetinde orman vasfını yitirdiğinden dolayı özel mülkiyete açık hale getirilebilecek arazilerdir. Devlet tarafından bu vasıf belirlemesi yapılarak, artık arazinin tarım, hayvancılık ya da yerleşim için kullanılabilecek bir hale getirildiğinin belirlenmesi gerekliliği yer alır. Sonrasında bu araziler kiralama ya da kişilere satış anlamında devri yapılabilecek bir konuma ulaşır. Kişiler veya kuruluşlar 2B arazi satın alımı yapmadan öncesinde hak sahipliği devlete ait olmaya devam edecektir. 

2B Arazi Alınır Mı?

Orman vasfını yitirmiş ve orman arazisi dışına çıkarılmış niteliğe sahip olan 2B araziler, kullanımda yeni bir statüye sahip olabilmektedir. Bu arazilerin orman arazisi vasfını yitirmesindeki temel sebep, kazanılması ve yeniden ıslah edilmesi imkanının ortadan kalkmasıdır. Eğer bu arazilerin tapusu bölge köylülerine ait olursa, devlet bölgedeki ihtiyaç duyulan elektrik, doğalgaz, telefon ve su gibi altyapı ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. 

2B araziler orman vasfını yitirmiş olsa dahi toprak halen özellikle tarım açısından kullanılabilir bir yapıya sahip olabilmektedir. Bölge köylüleri veya arazilerin satışa çıkması ile birlikte satın alım yapabilecek özel şahıslar veya kuruluşlar bu bölgelerde özellikle tarım ve hayvancılık yapabilecektir. Kırsal alan dahilinde bulunan bu araziler tarım ve hayvancılıkta imkan sağladığı gibi bölgenin imar koşullarına bağlı olarak yapılaşma için de ilerleyen süreçte olanaklı bir hale gelebilmektedir. 

Ülkemizde arazi gayrimenkul yatırımları gerçekleştirilirken ve değişen amaçlar ile arazi alımı yapılırken 2B arazi alınır mı sorusu çok sık sorulmaktadır. Çünkü bu tür arazilerin imar durumu, nasıl bir kullanıma ait olacağı, kullanım sırasında nasıl bir yasal koşul ile karşı karşıya kalınacağı gibi konular tam olarak bilinmemektedir. İyi bir araştırma yapılması ve bu konuda yerel yönetimler ile ya da Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri ile görüşme yapılması gerçekten çok önemlidir.

2B arazi olarak nitelendirilen orman sınırları dışına çıkarılan bu araziler, toprak verimliliği nedeni ile tarım yapılabilen ve genellikle de zeytincilik, seracılık ya da narenciye yetiştiriciliği yapılan alanlardır. Aslında temelinde yine 6831 sayılı Orman Kanunu sayesinde koruma altında bulunurken, yangınlar gibi doğal afetler ile birlikte bölgedeki ağaçlar yanmış olsa dahi devletin yeniden dikim yapması koşulu da bulunmaktadır. Ancak eğer yeniden ormanlaştırılması mümkün değilse, farklı kullanım amaçlarına açılabilmektedir. Ormanlaştırılması yeniden mümkün olan arazilerde ise 2B arazi vasfı bulunsa da sahip olunan bu arazi üzerinde ağaç dikimine vatandaş tarafından da katkı sağlanmalıdır. 

2B Arazisi Nasıl Alınır? 

Orman özelliğini kaybeden ve özel mülkiyet için açık hale getirilen 2B arazilerde 6292 sayılı kanun çerçevesinde hak sahibi olabilecek koşulları oluşturan bireyler veya kuruluşlar belirli adımları takip ederek bu arazileri satın alabilmektedir. Bu noktada öncelikle oluşturulan başvuru süresinin takip edilmesi gerekir. Genellikle 2B araziler satışa sunulduğunda 6 ay gibi bir başvuru süresi yer alırken, bu süre içerisinde başvurmak isteyen kişiler gerekli belgeleri hazırlamalıdır. Talep edilen belgeler ise aşağıdaki şekilde olacaktır. 

  • Başvuru dilekçesi 
  • Kurumlar için işlem yapacak kişiye verilmiş yetki belgesi 
  • Kimlik fotokopisi 
  • Başvuru ödeme dekontu 
  • Gereken noktada mirasçılar için veraset ilamı 

Belgeler hazırlandıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne ya da yerel yönetimlere başvuru yapılır. Daha önceden harç ödenerek dekont belgeler arasına eklenirken, başvuru sırasında da talep edilen ödemelerin yapılması gerekir. Tüm başvurular süreç içerisinde tamamlandıktan sonra yerel yönetimler ve il müdürlükleri bu başvuruları değerlendirerek uygun başvurular için satış süreci başlatır. 2B arazi satın almak için bu süreci takip etmek, kanuna uygun bir şekilde mecburiyet oluşturmaktadır. 

2B Arazisi Tapusu Nasıl Alınır? 

Satış işlemleri hak sahiplerine direkt olarak gerçekleştirilirken, kanun çerçevesinde de 2B araziler için alım-satım işlemleri belirli bir anlaşma ile tamamlanmaktadır. Anlaşma bağlamında da Tapu ve Kadastro üzerinden alınan belgeler ile bulunduğunuz bölgedeki bir notere başvurmanız ve noter onaylı muvafakatname almanız gerekecektir. Noter de verilecek bu muvafakatname sadece 2B araziye sahip olan kişi tarafından temin edilebilir.

Tapu alımı için gereken tüm belgeler notere tam olarak teslim edildikten sonra noter altında imzalama işlemi gerçekleştirilir. Noterde hazırlanan ve tamamlanan bu anlaşma ile birlikte artık kişiler tapu yerine geçecek olan noter belgesine sahip olacaktır. Yani normal koşullarda 2B araziler için tapu bulunmaktadır. Noter anlaşması ile birlikte Tapu ve Kadastro İl Müdürlüklerinde yine tapu işlemleri sağlanırken, sonrasında da bu tapuların sorgulama işlemleri yine vatandaşlık numarası ve şifre vasıtasıyla e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. 

2B Arazisi Devredilebilir Mi? 

Orman niteliğini yitirmiş olan ve tekrardan ormanlaştırılması mümkün olmadığı için halka satışa açılmış olan 2B arazilerde devir işlemleri de merak edilen önemli bir konudur. Bu arazi türü üzerinde hak sahibi olan birey veya kuruluşlar 4 Temmuz 2012 tarihinde 345 numarası ile yayınlanmış Emlak Tebliği çerçevesinde hak sahipliğini devretme şansına sahip olmuştur. İşlemler yine pratik bir şekilde noter huzurunda gerçekleştirilmektedir. Noter huzurunda 2B arazisi devretme muvafakatnamesi hazırlanarak devir işlemleri tamamlanabilir. 

2B Araziye Ev Yapılır Mı? 

Orman vasfından çıkarılan 2B arazileri genel olarak tarım ve hayvancılığa tahsis edilmiş arazilerdir. Ancak tarım dışı kullanım için tahsis sağlandığında yerel yönetimler tarafından bu arazilerde imar planları oluşturulabilir. 2B araziler imara açık bir hale getirildiğinde elbette konut yapımı için kullanılabilecek bir konuma da ulaşacaktır. Her halükarda ise 2B arazi imara açılsa dahi ev inşa edilmesi noktasına yerel yönetimler yönetmelik ve iman planlarına göre belirli kurallar koyacaktır. 

Ülkemizde her bölgede yerel yönetimler tarafından belirlenmiş imar kuralları ve yönetmelikler yer almaktadır. 2B arazilere sahip olunduğunda imara açılmaları durumunda dahi inşa gerçekleştirmek için yerel yönetimler ile görüşme gerçekleştirilerek başvuru yapılması gerekliliği yer almaktadır. Bu süreçte alınan detaylı bilgiler ile birlikte konut inşa etme noktasında nasıl bir altyapı düzenlemesi sağlanacağı, yapı denetimi, ruhsat ya da çevre çalışmalarının nasıl olacağı gibi tüm kurallar bilinerek ilerleme elde edilebilir. 

2B Arazi Alırken Dikkat Edilecekler 

Bazı noktalarda mantıklı bazı noktalarda riskli olarak kabul edilebilecek 2B arazi satın alma işlemlerinde her koşulda dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır. Öncelikli olarak bu araziler hazine tarafından orman vasfını yitirerek orman arazisi dışına çıkarılmıştır. Yani bu arazilerin yeniden doğaya kazandırılması ve ormanlaştırılması mümkün olmayacaktır. Kanunlar ormanları korumak için geliştirilmiştir ve tedbirler alarak orman arazilerinde çıkan yangınlar gibi felaketler sonrasında bu bölgeleri yeniden ormanlaştırmayı hedeflemiştir. 

Kanun çerçevesinde orman arazisi yeniden ormanlaştırılabilecek bir yapıya sahipse, bu arazilerde ormanlaştırma ve doğal yaşamı koruma dışında başka faaliyetler yapılamayacaktır. Ancak geri kazandırma imkanı bulunmayan ya da geri kazandırılması yerine farklı amaçlar ile kullanılması daha faydalı olacağı belirlenen alanlar 2B arazi olarak satışa sunulabilir. Bu satışlarda arazi bedeli %70 oranında belirlenirken satın alımda da bazı hususlara dikkat etmek gerekir. 

2B araziler temelinde orman vasfından çıkarıldıktan sonra mera, sera veya zeytinlik gibi kullanımlar için ayrılmış arazilerdir. Bu araziler daha önce defalarca el değiştirmiş, davalık, hisseli veya imara uygun bir konumda da olmayabilir. Özellikle 2B arazi devri noktasında mutlaka bu ayrıntılara dikkat ederek, sorunsuz bir sonuca ulaşmak mümkün olacaktır. İşte bu noktada da gayrimenkul yatırımlarınızda 2B arazi yönünde tercih kullanıyorsanız, Premar Gayrimenkul Danışmanlığı olarak sizlere sunabileceğimiz nitelikli danışmanlık hizmetlerinden yararlanmanız büyük fayda sağlayacaktır.