Kira Depozitosu Nedir?

Kira Depozitosu Nedir?



Gayrimenkul kiralama işlemleri sırasında genellikle ilk kiranın ödenmesi, komisyon ödenmesi ve kira depozitosu ödenmesi gibi talepler yer alır. Depozito bazı kiracılar için anlamsız bir ödeme olarak görülse de mülk sahibinin kendini güvence altına alabilmek için talep ettiği bir ödemedir. Çünkü her ne kadar siz bir kiracı olarak dürüst bir yaklaşıma sahip olsanız da birçok mülk sahibi daha önce yaşadığı veya yaşama ihtimali bulunan risklere karşı bir güvence bedeli talep edebilmektedir. 

Kira depozitosu ödemesi yapılmadığında birçok mülk sahibi ev, konut, işyeri, mağaza veya bina teslimi yapmaktan yana olmayabilmektedir. Öteki yandan ise birçok mülk sahibi de kiracının çıkışı sırasında depozito iadesini yapmama ya da eksik yapma gibi girişimlerde bulunmayı tercih edebilmektedir. Bu neden ile kiralama işlemlerinde depozito ödemesi her iki tarafta belirli sıkıntılar ama bir yandan da belirli avantajlar oluşturarak karmaşık bir konu oluşturmaktadır. Fakat bu konuda yönetmeliklere göre belirlenmiş kurallar yer almaktadır. 

Kira Depozitosu Neden Alınır? 

Bir gayrimenkul kiralamak istediğinizde, mülk sahibi sizden bu mülke zarar vermeyeceğinize ya da çıkış sürecinde eğer bir zarar görmüş ise tazmin edilmesini sağlayacağınıza dair bir teminat olarak kira depozitosu talep edebilir. Gerek ev gerek iş yeri gerek yapı kiralarının tümünde depozito uygulaması standart ve neredeyse kural haline gelmiş bir işlemdir. Depozito ödemesi mülk sahibine yapılırken de genellikle para veya kıymetli evrak tarzında bir emanet ile gerçekleştirilir. 

Kira depozitosu bir güvence bedeli oluşturmaktadır ve kiracı gayrimenkulü terk ederken gayrimenkul sahibi tarafından geri ödeme gerçekleştirilir. Bu ödemenin nasıl yapılacağı, ne şekilde tahsil edileceği, geri ödemesinin nasıl yapılacağı ve miktarının nasıl belirleneceği gibi kurallar temel noktada Borçlar Kanunu çerçevesinde ele alınmıştır. Ancak günümüzde kira depozitosu tespiti, ödemesi ve geri ödemesi gibi işlemler yapılırken genellikle mülk sahibi ile kiracı arasında daha önceden yapılmış anlaşmalar ya da aracı olarak hizmet veren emlakçının belirlediği noktalar üzerinden hareket edilir. 

Kira depozitosunun kiralamanın ilk gerçekleştirildiği anda kontrat hazırlanırken kontrata eklenerek belirlenmesi ve detaylarının açıklamalı şekilde yazılması en önemli noktadır. Bu süreçte depozito miktarının ne kadar olacağı ve hangi kritere göre bu belirlemenin yapılacağı karşılıklı olarak kararlaştırılabilir. Mevzuat gereği ise depozito genel olarak belirlenen kiranın 3 katı şeklinde yani 3 aylık kira şeklinde peşin veya döviz, altın ve kıymetli evrak gibi bir yöntem ile ödenir. 

Yasa gereği depozito talebinde gayrimenkul sahibi 3 aylık kiranın üzerinde bir bedel talebinde bulunamamaktadır. Ancak bazı ev sahipleri çok daha düşük oranda depozito talep edebileceği gibi bazen ev kiralama ya da işyeri kiralama sırasında depozito almamayı dahi seçebilmektedir. Bazı noktalarda ise kiracılar belirlenen depozito miktarını kirada devam ettikleri sürece taksitler ile ödemeyi ve aralarındaki anlaşmaya uyum sağlamayı tercih edebilir. 

Mülk sahibi ile kiracı arasında düzenli ve orta noktada bir anlaşma gerçekleştirildiğinde kira depozitosu yasal çerçevede 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu bağlamında önemli faydalar sağlamaktadır. Yasa gereği kira sözleşmesi tamamlandığında mülk sahibi tarafından depozito kiracıya geri ödenmelidir. İade sürecinde de mülk sahibi öncelikle kiralanan mülkü gözden geçirerek kiralandığı gündeki şekilde teslim edilip edilmediğini kontrol etmelidir. 

Kiralanan mülk, bir kiracı tarafından teslim edilirken; ilk günkü gibi hasarsız ve tüm demirbaşları ile eksiksiz bir şekilde teslim etmelidir. Çünkü herhangi bir eksiklik ya da sıkıntı bulunuyorsa, ortaya çıkacak masraflar depozito üzerinden tahsil edilir. Bu masrafların tamamlanması ve kiracının bulunan faturalar ya da aidatlar gibi borçlarının eksiksiz şekilde ödenmesi sonrasında kalan depozito iade edilmelidir.

Kira Depozitosu Nasıl Hesaplanır? 

Kiraya veren ile kiracı arasında gerçekleştirilen anlaşmaya bağlı olarak depozito miktarı ülkemiz genelinde çoğu zaman 1 aylık kira bedeli şeklinde tahsil edilir. Bu noktada örnek olarak 3 yıl sonra kiracı konuttan ya da mülkten ayrılmak isterken, 3 yıl önce ödenmiş 1 aylık kira bedeli artık değerini yitirmiş olabilir. Bu anlamda da günümüzde pratik bir çözüm olarak depozito tahsil edilirken genellikle aşağıdaki yöntemlerden biri seçilebilmektedir. 

  • 1 aylık kira bedelinin karşılığı olarak örneğin 100 Amerikan doları temin edilerek kiracı mülkü terk ederken kendisine 100 Amerikan doları geri ödeme yapılabilir.
  • 1 aylık kira bedeli karşılığında Euro, gümüş veya altın gibi değerli bir yatırım aracı ile depozitonun değeri muhafaza edilebilir. 
  • Tahsil edilen depozito bir banka hesabına yatırılarak vadeli hesapta bekletilebilir ve bu sayede kiracı mülkü terk ederken hesapta biriken depozito aynı şekilde iade edilebilir.
  • 1 aylık kira bedeli olarak alınan depozito her kiralama yılı dolduğunda kira zammı yapılırken üzerine yeni zam miktarının ortaya koyduğu fark eklenerek güncellenebilir. 

Yukarıdaki bahsedilen yöntemlerden biri ile kira depozitosu hesaplaması ve tahsili yapılarak kiracı ile mülk sahibi arasında ilerleyen dönemde bir sorun yaşanmadan kira depozitosu geri ödemesi de kolaylıkla yapılabilmektedir. Güvenilir ve depozito gibi noktalarda sorun yaşamadan gayrimenkul kiralama noktasında da Premar Gayrimenkul Danışmanlığı hizmetlerimize her zaman başvurulabilir.