Apartman Gürültü Yönetmeliği

Apartman Gürültü Yönetmeliği



Apartmanlar, birden fazla konutun bir araya geldiği ve insanların kent içerisinde toplu kullanımı için yerleşim gerçekleştirdiği yapılardır. 3 kattan bazen 20 kata kadar ulaşan apartmanlarda onlarca bazen de yüzlerce daire bulabilmektedir. Bu kadar fazla konutun bir araya geldiği yapılarda da konut sakinlerinin birbirinin rahatsız etmesini engelleyebilmek için apartman gürültü yönetmeliği ile belirli bir önlem alınmıştır. 

Apartman gürültü yönetmenliği bir yapı içerisinde herhangi bir dairede oluşabilecek gürültü seviyesini kontrol altında tutmak için oluşturulmuştur. İçeriğinde belirli kurallar bulunduran bu yönetmenlik, apartmanda yaşayan kat sakinlerinin birbirleri arasında huzursuzluk oluşmasını engellerken, oluşabilecek gürültüyü de en alt seviyede tutmaya çalışmaktadır.

Apartman gürültü yönetmeliği belirlediği kurallar ile birlikte bir apartmanda nelerin gürültü anlamına gelebileceğini tespit etmiş ve bir liste olarak bir araya getirmiştir. Bir apartmanda konut sahibi olan ya da kiracı olarak ikamet eden her apartman sakininin bu maddeleri bilmesi ve bu maddelerde ortaya çıkan seslerin hangi zaman aralıklarında rahatsızlık ve gürültü oluşturacağına dikkat etmesi gerekmektedir. Belirlenmiş maddeler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir. 

  • Ev içerisinde bağırarak veya çok yüksek sesle konuşulması 
  • Belirli bir seviye üzerinde televizyon sesi 
  • Evde sürekli bir şekilde koşturma, ağlama sesleri veya bebek sesleri 
  • Ev içinde kullanılan çekiç, testere veya matkap gibi alet setleri 
  • Elektrik süpürgesi, mutfak robotu veya saç kurutma makinesi gibi ev aletlerinden oluşabilecek sesler 
  • Ev zemininde kullanılan terlik ya da ayakkabı gibi eşyalardan doğan sesler 
  • Evdeki müzik aletleri veya müzik makinelerinden oluşan müzikal sesler 
  • Evde spor aktivitesi veya aletleri nedeni ile oluşan sesler 
  • Ev eşyalarının sürüklenmesi ile ortaya çıkan sesler 
  • Beyaz eşyaların çıkarabileceği sesler

Apartman Gürültü Yönetmeliği Kuralları Nelerdir? 

Devlet kamusal alandaki yaşamın devam ettiği her noktada insanların birbirlerini rahatsız etmesi durumunu engellemek ve kamu huzurunu korumak için birçok kanun, mevzuat ve yönetmelik geliştirmiştir. Bu yönetmelikler arasında özellikle apartman gürültü yönetmeliği bazı kişiler için üzerinde çok durulmayan bir kurallar bütünü olsa da aslında çok kapsamlı ve özel bir mantığa sahiptir.

Apartman gürültü yönetmeliği, Resmi Gazete’de 31 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanmış olan Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde ve yine 4 Haziran 2010 tarihli Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kaynak alınarak geliştirilmiştir. 

Apartmanda gürültü yönetmeliği apartman sakinlerinin birbirlerine karşı saygılı olmayı sürdürmesi ve apartmanda huzur iklimini bozmaması için net bir şekilde belirlenmiş kurallara sahiptir. Genel olarak da bu kurallar içerisinde aşağıdaki maddeler net bir şekilde ifade edilebilir. 

  • Apartman içerisinde dairelerde yüksek sesli şekilde televizyon izlenmemesi, ses aletleri kullanılmaması veya müzik dinlenmemesi konusunda dikkat etmek gerekir.
  • Apartmanların sahip olduğu bahçe, merdiven ve kat araları gibi ortak alanlarda gürültü yapılmamalıdır. 
  • Daire içerisinde hangi saatte olursa olsun çok yüksek sesle konuşmamalı ve rahatsız edici yüksek sesler çıkarılmamalıdır. 
  • Geceleri özellikle de 23.00 sonrasında hiçbir şekilde gürültü yapılmamalıdır. 
  • Ev içerisinde tadilatlar, çalışmalar ve temizlik gayet doğal olsa da gün içinde ve özellikle de gece geç saatlerde minimum rahatsızlık verecek seviyede sürdürülmelidir. 
  • Ev içerisinde evcil hayvanlar besleniyorsa, apartman sakinleri rahatsız olmayacak şekilde dikkat edilmelidir. 

Yönetmelik bu maddelere aşırı derecede özen gösterirken, dikkat edilen her madde apartman huzurunu korumak ve apartman kültürünü geliştirmek için büyük önem arz eder. Apartmanlarda bu kuralların rahatlıkla uygulanabilmesi için de apartman sahibi, apartman yönetimi ve komşular tarafından kurallara riayet edilmesi üzerinde durulmalıdır. 

Apartmanda Gürültü Yapan Komşu Şikayet Edilebilir Mi? 

Apartman gürültü yönetmeliği çerçevesinde belirlenmiş kurallara her apartman sakini uyarı ile karşılaşmasa dahi bireysel ahlak gereği uymak zorundadır. Bir apartman sakinim tüm gürültülerden uzak durarak, ev ortamında yüksek ses çıkarmadan ve komşularını rahatsız etmeyecek şekilde yaşamını sürdürmelidir. Bilhassa resmi tatil ve pazar günlerinde apartmanda gürültüye neden olmamak ve eğlenirken dahi komşuların haklarına saygı göstermek gerekir. 

Elbette apartman gürültü yönetmeliği mevzuat çerçevesinde kurallara uyulması büyük bir gereklilik oluşturabilir. Ancak apartman sakinleri her ne kadar yasalar çerçevesinde belirlenmiş kurallar bulunsa da uyumsuzluk gösterdiğinde, diğer sakinler gürültü yapan komşuyu şikayet etme hakkını kullanabilir. Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu(KMK) 18. Madde bağlamında; kat malikleri evlerinde, ek alanlarda ve ortak alanlarda doğru davranışlar sergileyerek; birbirini rahatsız etmemekten, komşuların haklarını çiğnememekten ve gürültü yönetmeliğine uymaktan dolayı yükümlülüğe sahiptir. 

Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde belirlenen kurallar kiracılar ve ev sahiplerinin tamamı için geçerli olmak ile birlikte apartmanlarda gürültü yasağı kuralı da bulunmaktadır. Şikayetçi olma durumunda ilk aşamada gürültü nedeni olan komşuları söz ile uyarmak veya apartman yöneticisine bu durumu bildirmek tercih edilebilir. Ancak müspet bir sonuç elde edilmediğinde ve gürültü yüksek bir rahatsızlık oluşturduğunda da zabıta veya polis karakoluna şikayet gerçekleştirmek elbette mümkündür. 

Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Nedir? 

Resmi prosedür olarak 5909 sayılı Çevre Kanunu ve yine 5237 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde apartman sınırları içerisinde gürültü gerçekleştiren kişiler idari para cezası ile karşılaşabilir. Az önce belirtildiği üzere elbette komşularınız ile yaşadığınız bu tür sorunlarda öncelikle sözlü uyarıda bulunmanız, sonrasında apartman yönetiminden destek istemeniz ve eğer olmuyorsa zabıta ya da polis karakoluna başvurarak idari para cezası ile karşılaşmasını sağlamanız gerekebilir. 

Her yıl cezalarda düzenli bir şekilde uygulanan zamlar ile birlikte de apartman sakinleri için uygulanabilecek gürültü cezası 2024 itibari ile 7.667 TL gibi bir rakamdan başlamaktadır. Yapılan incelemeye bağlı olarak da kabahatin büyüklüğüne ve boyutuna göre cezanın artış ile karşılaşması durumu bulunmaktadır. 

Apartman gürültü yönetmeliği bugün mutlak bir şekilde apartman sakinleri tarafından uyum gösterilmesi gereken ve her komşunun dikkat etmesi gerektiği bir yönetmeliktir. Ancak günümüzde yitirilen komşuluk ilişkileri ve sürekli bir şekilde değişen yerleşimciler nedeni ile kuralları takip etmek daha zorlaşmıştır. Bu denli hassas bir konuda daha özenli ve sıkıntı yaşamayacağınız gayrimenkullere ulaşabilmek ve yaşadığınız sorunlarda da daha geniş bilgilendirme alabilmek için Premar Gayrimenkul Danışmanlığı olarak sunduğumuz hizmetlerden her zaman yararlanabilirsiniz.