Emsal Değer Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Emsal Değer Nedir? Nasıl Hesaplanır?



Her arazi, üzerinde imar planı geliştirildiği sürece artık inşa yapılabilecek bir arsa konuma ulaşır. Ancak arsa üzerinde inşaat gerçekleştirilebilmesi için emsal değer adı verilen bir kavramdan yararlanılır. Bu değerin belirlenmesinde de bazı kriterler göz önünde bulundurularak sonuç elde edilir. Emsal olarak ifade edilen kavram KAKS olarak da adlandırılan kavram ile aynıdır. 

KAKS kavramı, “Kat Alanı Kat Sayısı” ifadesinin kısaltılmış halini oluşturmaktadır. Bu kavram bir yapıda kaç kat bulunursa bulunsun, bu katların tüm taban alanları toplandığında elde edilir. Bu minvalde de bir arsa üzerinde inşa edilebilecek toplam inşaat alanının ne olduğunu ifade etmektedir. Hesaplanan bu değer ile birlikte arsada brüt alan ölçüleri elde edilebilir. Ayrık nizam ile belirlenmiş ve üzerinde yapı bulunmamak kaydı ile temiz durumda imara açık halde bulunan bir arsada, her kentte yerel yönetim bu değeri belirleyerek arsada yapılabilecek inşaat için kıstaslar ortaya koyar. 

Arsalarda inşaat yapılırken emsal değer göz önünde bulundurulmadığında her kentte çarpık yapılaşma sonucu ile karşılaşılması gayet olasıdır. Çünkü her arsanın metrekare değerlerine ve boyutlarına bağlı olarak o arsa üzerinde kat alanı katsayısı toplamı bağlamında bir inşaat alanı tatbik edilebilir. Aksi takdirde aynı ölçülere ve özelliklere sahip yan yana iki arsa üzerinde birbirinden çok farklı boyutlara ve katlara sahip ve uyum sağlamayan yapıların ortaya çıkması ile karşılaşılır. 

Emsal Değer Nedir? 

Normal koşullarda iktisat biliminde emsal değer kavramı; değeri gerçek anlamda tespit edilmemiş ya da doğru olarak bilinmeyen bir menkul için satış yapılacağı zaman benzerleri göz önünde bulundurularak değerleme sonucu elde edilen değerdir. Bu tanım gayrimenkul sektörüne uyarlandığında emsal kavramı, inşaat gerçekleştirilecek arsa ile ilgili bir kavram oluşturur. Çünkü her arsanın sahip olduğu boyuta bağlı olarak bu arsa üzerinde belirli ölçüler ile yapılaşma sağlanması gerekir. Bu yapılaşmada da emsal olarak bölgedeki diğer yapılar ve kat alanları göz önünde tutulur. 

Emsal değer örnek olarak A şehrinin B mahallesinin C sokağındaki bir arsada yapılacak apartman için belirlenmesi gereken bir değerdir. Aynı sokakta bulunan apartmanlar 4 kat olarak inşa edilmiş ve ortalama her katta 100’er metrekare toplam alandan 2’şer daire bulunabilir. Bu durumda bu binanın her katı 200 m2 olacak şekilde bina tüm alanı ile 800 m2 taban kullanım alanı sağlar. İşte bu noktada aynı sokakta inşa edilecek diğer yapılarda da benzer bir kat alanı katsayısı hesaplaması gerçekleştirilir.

Arsada Emsal Nedir? 

KAKS ya da inşaat yoğunluğu gibi karşılıklara sahip olan arsa emsal değer ise bir parsel üstünde inşa edilecek binanın alan hudutlarını tespit eden değerdir. Bu değer imar planı çerçevesinde hazırlanırken, parselin üzerinde nasıl bir yapı inşa edileceğini ortaya koyar. Çünkü hesaplama parselde inşa edilecek binanın yekun inşaat sınırlarını ortaya koyarken, inşaat yoğunluğunun da nasıl olduğunu belirleyebilmektedir. 

Arsa emsal değer hesaplaması gerçekleştirilirken, bir inşaat yapılacak arsanın altyapı özellikleri, boyutu, hazırdaki imar planı ve fiziki özellikleri göz önünde bulundurulur. Bu özelliklere bağlı olarak da değer aşağıdaki sıralama ile belirlenebilir.

  • 0.20
  • 0.30
  • 0.40
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.07
  • 2.5
  • 3.0

İnşaatta Emsal Ne Demek?

Arsa için belirlenen KAKS değerleri toplam arsa boyutu ile çarpıldıktan sonra arsa üzerinden inşa edilebilecek yapı için toplam alan sonucu elde edilir. Çünkü inşa edilecek yapının inşaat alanı belirlenmiş imar planında bulunan inşaat emsal değeri üzerinde olamaz. Örnek bir hesapta KAKS değeri 0,40 olarak belirlenmiş ise ve arsa boyutu 900 m2 ise 0,40 x 900 = 360 m2 olacaktır. İmar planlarına ve güncel yönetmelik gibi koşullara bağlı bu hesaplamadaki oranlarda değişiklikler her zaman oluşabilir.

Hesaplamada kat alanı kat sayısı kavramı kullanıldığı için bir kat alanında dahil edilecek bölgeler ile dahil edilmeyen bölgeler birbirinden her zaman ayrıdır. Çünkü insanların genel itibariyle özellikle yerleşim sırasında ev içerisinde kullanılacak alanlar ile kullanılmayacak alanlar birbirinden ayrı olacaktır. Hatta inşa edilen binanın da bazı alanları kat alanı içerisine dahil edilmez. Bu bölümler Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmenliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’n 14. Maddesinin 1. Fıkrası dahilinde işlenmiştir. 

Taban alanına dahil edilmeyen alanlar içerisinde bahçe bölümü ve bahçe bölümü gibi binanın dışında kalan asansör boşluğu, bina araları, binadaki iç bahçeler, süs havuzları, zemin terasları, istinat duvarları, otopark, yangın merdiveni ve su deposu yer alır. Kat alanı bağlamında da binanın iç kısmında yer alan merdiven, baca, asansör boşluğu, kapıcı dairesi, ortak olarak kullanılan müştemilat ya da mescit ve çatı terasları kat alanına dahil edilmez.

Emsal Nasıl Hesaplanır? 

KAKS yani emsal değer hesaplama işlemi gerçekleştirilirken, TAKS adı verilen bir kavram da ortaya çıkar. TAKS kavramı ise “Taban Alanı Kat Sayısı” anlamına gelmektedir. Yani bir yapıda bütün inşaat alanlarının toplamını ortaya çıkarmak için KAKS(kat alanı katsayısı) ve TAKS(taban alanı kat sayısı) değerlerinin kullanılması gerekir. TAKS olarak adlandırılan ifade ise bir arsa üzerinde inşa edilen yapıda taban oturum alanının arsa ile oranlanması sayesinde elde edilir. 

Az önce ifade edildiği şekilde yapılarda taban alanı ile kat alanı haricinde kalan bölümler dışında ortaya çıkan değerler kullanılarak emsal değer için bir hesaplama gerçekleştirilir. Bu bağlamda emsal hesaplama formülü için parsel alanı ile emsal oranı birbiri ile çarpılır. Bu sayede parsel üzerinde inşa edilecek yapı için toplam alan elde edilir. Bu bağlamda; 

  • Emsal oran için daha önceden belirlenmiş KAKS listedeki 0,20 ile 3,0 değerleri arasında olabilir. Bu oran üzerinden KAKS x Arsa M2’si çarpılarak emsal oranı tespit edilir.
  • Emsal oran belirlendikten sonra hesaplamanın bir sonraki aşamasında parsel alan ile emsal oran birbiri ile çarpılır.
  • Yani sonuç olarak emsal değer için kullanılan hesaplama formülü PARSEL x (KAKS x Arsa M2’si) olacaktır. 

Bu oranın belirlenmesi özellikle arsa yatırımı gerçekleştirmiş veya gerçekleştirecek kişiler için gayet önemli bir durumdur. Çünkü yatırım gerçekleştirilen veya gerçekleştirilecek arsanın ilerleyen dönemde nasıl bir emsal değer ile yapılaşmaya izin vereceği, yatırımda ne kadar değerli olacağı anlamına da gelir. Bu belirleme ve hesaplamaların önceden yapılması gayet önemli olmak ile birlikte bu konuda profesyonel teknik destek her zaman Premar Gayrimenkul Danışmanlığı firmamızdan talep edilebilir.