Muğla'da Ev Satın Almak İçin Doğru Zaman Mı?

Muğla'da Ev Satın Almak İçin Doğru Zaman Mı?



Gayrimenkul piyasası, her ilin potansiyeline, yaşam temposuna, ekonomisine ve kültürüne göre belirli dönemlerde hareketlilik veya durgunluk ile karşılaşabilir. Çünkü her şehir kendi içerisinde belirli dinamiklere sahiptir ve bu dinamikler gayrimenkul piyasası üzerinde önemli etkiler sağlar. Örneğin, Muğla il merkezi anlamında turistik bir yapıya sahip olmasa da merkez dışındaki neredeyse bütün ilçeler turistik bir öneme sahiptir. Bu anlamda Muğla'nın bu yapısını doğru tahlil ederek, ev satın almak için doğru zaman elbette belirlenebilir.

Muğla'nın ilçelerini detaylı bir şekilde incelemek gerekirse, 13 değişen ilçe içerisinde bilindiği üzere Ege Denizi kıyısında yani sahil şeridinde birçok turistik ödeme sahip ilçe yer alır. Örneğin; Milas, Bodrum, Menteşe, Ula, Marmaris, Datça, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Fethiye Muğla'nın deniz kıyısındaki turistik ilçeleridir. Ancak özellikle de Milas, Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye Muğla'da turizm denildiğinde akla gelen en önemli ilçeleri oluşturur. Zira Menteşe ilçesi Muğla'nın merkez ilçesi konumunda yer alırken, yaklaşık 120 bin üzerinde nüfusu ile kısmen deniz kenarında yer alsa da turistik olarak diğer ilçelerin arka planında kalmaktadır.

Muğla sınırlarında yerleşimde yine Yatağan ve Kavaklıdere önemli nüfuslara sahip ilçeler olsa da turistik anlamda yerleşimde ön plana çıkmamaktadır. Fakat Bodrum ise normal mevsimlerde dahi 200 bin üzerinde nüfusa sahip olurken, yaz mevsiminde 1 milyona yakın ziyaretçi alarak; Muğla'nın en popüler ilçesi olmaktadır. Yerleşimde ve Muğla yaşam kültüründe özellikle coğrafik ve demografik olarak bu bilgiler elde tutulduğunda, Muğla'da ev satın almak için doğru zaman anlamında ilin en sakin olduğu dönemleri tercih etmek gerektiği rahatlıkla tahmin edilebilir.

Muğla'da Nerede Ev Satın Alınabilir? 

Muğla'da ev satın alırken öncelikle bu evi satın almadaki amacınızı ön planda tutmanız gerekir. Çünkü buna göre Muğla'nın değişen ilçelerinde konut satın alma fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Örnek olarak kira geliri elde etmek istiyorsanız, 12 ay boyunca kullanılabilecek ve insanların tercih edebileceği bir konut satın almanız gerekir ve bu konuda da özellikle merkez ilçe konumundaki Menteşe veya yoğun bir şekilde yerleşimin bulunduğu Milas gibi farklı ilçeleri seçmek gerekir.

Muğla elbette turizm ile akla gelen bir il olduğu için kira geliri açısından sadece sezonluk geri dönüş ile birlikte dahi kar ortaya koyan konutlar satın alınabilir. Çünkü bugün Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi ilçelerde sadece yaz ayında sezonluk kiralanan evler diğer ilçelerdeki 1 yıllık kira gelirlerinin daha üstünde rakamlar ile gelir sağlayabilir. Bu açıdan özellikle kira geliri elde edebilecek şekilde yatırımlık konutlar arıyorsanız, mevsimsel farklılıkları ve sezon avantajlarını göz önünde bulundurmanız gerekir.

Eğer Muğla'ya yerleşmeyi düşünüyorsanız, yine ekonomik koşullarınıza, yaşam kültürünüze, iş hayatınızın temposuna ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak Muğla'da öncelikle hangi ilçede yaşayacaksanız bu ilçenin özelliklerine göre hareket etmeniz gerekir. Örneğin; bir memur olarak Menteşe ilçesine atandığınızda il merkezinde değişen birçok mahallede bütçenize uygun bir şekilde yılın dört mevsiminde gayrimenkul satın alma fırsatınız bulunmaktadır. Ancak örneğin; Fethiye'ye memur olarak atandıysanız veya bir esnaf olarak yerleşmeyi düşünüyorsanız, gayrimenkul almak için özellikle kış mevsimini beklemeniz daha avantajlı olabilir.

Muğla'da Konut Fiyatları Nasıl Şekillenir?

Muğla, şehir merkezinde turistik avantajlar bulunmamak ile birlikte tempolu bir yaşama sahip olup emlak piyasası anlamında ekonomik bir kent olarak bilinmektedir. Oysa hemen yanı başında bulunan turistik ilçeler ile birlikte her mevsim yüksek rakamlar ile karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. Türkiye'de en uzun sahil şeridinin bulunduğu bu kentte Akdeniz iklimi görülürken, kışın dahi ılıman bir hava yer alır ve yerleşimde özellikle konfor arayan insanlar için Muğla vazgeçilmez bir şehirdir.

İl genelinde gayrimenkul piyasasını hareketlendiren en önemli etkenlerden birisi elbette turizm mevsimidir. Örnek olarak Fethiye gibi bir ilçede kış aylarında görülen m2 birim fiyatları yaz aylarında bazen 5 ve hatta 10 katına dahi ulaşabilmektedir. Yaz sezonu içerisinde gayrimenkul sahipleri alıcıların çokluğunu ve istekli yapısını göz önünde tutarak, gayrimenkul fiyatlarını mutlak bir şekilde arttırmaktadır. Ancak kış mevsiminde ilçeye yerleşmek isteyen kişiler için satılık gayrimenkul ilanları önemli derecede artış gösterirken, seçim yapabilecek alternatifler artmakta ve fiyatlandırmada da hatırı sayılır bir düşüş görülmektedir.

Muğla il sınırlarında aklınıza gelen bütün ilçelerde elbette modern yapılaşma ile apartmanlar, siteler, villalar veya müstakil evler yer alırken; halen taş evler ve bahçeli müstakil evler gibi eski yapılar ile karşılaşmak da mümkündür. Bir evin kendi bahçesi bulunması, dubleks olması, deniz manzarasına sahip olması veya ilçe merkezine yakın olması gibi birçok durum fiyatların şekillenmesinde büyük öneme sahiptir. Bu anlamda da sadece Datça gibi bir ilçede konut seçerken dahi bu kriterleri göz önünde tuttuğunuzda, fiyatların sadece iki konut arasında nasıl büyük farklılık oluşturduğunu görebilirsiniz.

Konutlardaki farklılık ve mimari özellikler, yapısal özellikler ve konum özellikleri konut alışverişlerinde zamanlamaya ayrı bir noktada etki etmektedir. Örnek olarak bankalar üzerinden kredi imkanlarından yararlanarak konut satın almak istiyorsanız, seçtiğiniz konutun özellikleri bankanın kredi verme kriterlerini net bir şekilde etkilemektedir. Eski ve restorasyon konusunda problem yaşanabilecek tarihi yerleri kredi ile alma durumunda zorluklar yaşanması ihtimali yer alırken, yeni konutlarda da çok daha kolay bir kredilendirme imkanı bulunabilmektedir.

Birikimlerinizi ve yatırımlarınızı şekillendirmek için Muğla'da ev satın almak açısından dört mevsim değerlendirilerek farklı fırsatlar elde edilebilir. Ancak elbette Muğla genelinde bilindiği üzere reel anlamda bu ilde gerek merkezi noktalarda gerek turistik noktalarda konut satın almak için en doğru zaman aralığı sonbahardan yazın başlamasına kadar geçen süredir. Bu turizmden yana durgun sezonlarda konut alternatifleri rahatlıkla değerlendirilerek, alışverişler yapılabilir. Hatta bu dönem içerisinde Premar Gayrimenkul Danışmanlığı ile görüşülerek de destek talep edilebilir.