Tapuda İntikal Ne Demek? Nasıl Yapılır?

Tapuda İntikal Ne Demek? Nasıl Yapılır?



İntikal, herhangi bir varlığın başka bir kişinin sahipliğine geçirilmesi anlamına gelir. Tapuda gerçekleştirilen intikal işlemi de benzer bir kavram oluşturmaktadır. Yani tapu sicilinde kayıtlı bir mülkün başka bir kişinin mülkü haline getirilerek, tescil edilmesi işlemi şeklinde ifade edilebilir. Çünkü bazı olayların gerçekleşmesi ile birlikte tapudaki bir varlığın sahibinin isteğe bağlı ya da mecburi bir şekilde değiştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkar. 

Tapu kavramı bir gayrimenkul için oluşturulmuş resmi senet yani sahipliği gösterir belge anlamını oluşturmaktadır. Bu anlamda tapu bir ev, bir dükkan, bir arsa veya bir bina için yani taşınmazlar için kullanılan bir varlıktır. Tapu oluşturulmuş bir gayrimenkulün başka bir kişiye geçişinin gerçekleştirmesi sırasında da satış, devir veya intikal gibi işlemler yapılabilir. Yani tapuda intikal bir işlem yöntemidir ve belirli gereklilikler ile birlikte ortaya çıkar. 

İntikal kavram olarak tapu sicilinde çok kullanılan bir yapıya sahiptir ve tapu sicilinde bulunan kayıtlı bir taşınmazın ölüm gibi bir durum nedeni ile artık bu tapuya sahip olamaması ile intikal ihtiyacı ortaya çıkar. Belirli merciler tarafından verilmiş kararlar ve Medeni Kanun hükümleri çerçevesinde intikal bir nevi tescil işlemi olarak gerçekleştirilir.

Tapuda İntikal Ne Demek? 

Tapuda intikal işlemi bir gayrimenkulün mülkiyetinin bir şahıstan başka bir şahıs veya şahıslara geçirilmesi işlemdir. İntikalin ortaya çıkışında da miras yolu ile geçiş gibi bir gereklilik bulunurken, tapu kütüğünde bulunan taşınmaz kaydı yeni tapu sahibinin adına tescil edilir. Yani genel kural olarak tapuda intikal gerçekleştirilebilmesi için gayrimenkulün ilk sahibinin vefat etmiş olması gerekliliği yer almaktadır. Muris birey vefat ettikten sonra mirasçıları konumunda bulunan kişilerin özel olarak tapu dairesi ya da mahkeme üzerinden aldığı veraset ilamı ile tapuda intikal gerçekleştirilebilir. 

Tapuda intikal gerçekleştirilmesi için bahse konu olan gayrimenkulün vefat eden bir kişiden mirasçılık konumda bulunan kişilere kalmış olması icabı bulunur. Bu icap gereğinde de halihazırda tescilde bulunan tapu kaydı güncellenmelidir. Ancak tapu kaydının resmi anlamda güncellenebilmesi için bir karar çıkartılması gerekir. İfade edilen karar ise vefat eden kişinin mirasçısı olan kişi veya kişiler tarafından mahkeme ya da noter üzerinden alınır. 

Tapu intikali için ihtiyaç duyulan resmî belge veraset ilamı olarak adlandırılır. Veraset ilamının alınması ile birlikte yani mirasçılık belgesinin temin edilmesi sonrasında harçlar ve vergiler ödenerek tapu müdürlüklerinde ve web ortamında tapu intikali işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkündür. İşlemin yapılabilmesi için yasal çerçevede tapu müdürlükleri tarafından da talep edilen gerekli belgeler ve koşullar yer almaktadır. 

Tapuda İntikal Nasıl Yapılır? 

Vefat eden bir kişinin ardından mirasçıları tarafından vefat eden kişinin üzerinde kayıtlı olan gayrimenkuller intikal yolu ile sahiplenilmek istendiğinde yasal olarak veraset ilamı başvurusu yapılması ile ilk adım atılır. Belirli bir ücret karşılığında tüm varislerin başvurusu ile ortak bir şekilde herhangi bir noter üzerinden veya bulunduğunuz kentteki sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı alımı gerçekleştirilebilir. 

Hak sahibi konumda bulunan mirasçı veya mirasçılar bir mülk üzerinde bu hak sahipliklerini belgelendirmek için veraset ilamını aldıktan sonra tapuda intikal işlemi gerçekleştirmek adına öncelikle belediyeye başvururlar. Belediye intikal gerçekleştirilecek gayrimenkul için vergi borcu olup olmadığını kontrol eder. Eğer bir vergi borcu bulunuyorsa, bu vergi borcunun ödenmesi ve sonrasında vergi borcu bulunmadığına dair de bir belgenin alınması gerekir. 

Veraset ilamının alınması ile birlikte belediye üzerinden vergi borçlarının ödenmesi sonrasında il vergi dairesine başvurularak veraset ve intikal vergisi ödemesi de gerçekleştirilir. Bu sayede vefat eden kişinin bu gayrimenkul ile ilişkisinin kesildiğinin gösterildiğine dair bir belge alınır ve ardından tapu müdürlüğüne başvuru yapılır. Bu sayede gerekli belgelerin hazırlanması ile birlikte intikal başvurusu mirasçı veya mirasçılar tarafından resmi olarak yapılabilir. Başvuru sırasında tapu müdürlüğü tarafından talep edilecek belgeler ise aşağıdaki şekilde olacaktır. 

  • Resmi olarak alınan veraset ilamı 
  • Başvuran kişi veya kişilerin nüfus cüzdanı fotokopileri ve aslının ibrazı 
  • Vefat eden kişinin bilgilerinin bulunduğu eski tapu senedi veya fotokopisi 
  • Vefat eden kişi ile mirasçı/mirasçılar arasındaki akrabalığı gösteren vukuatlı nüfus kayıt nüshası 
  • Belediyeden alınan vergi borcu yoktur belgesi 
  • İşlem için yapılan ödemelere ait tapu harcı makbuzu ve döner sermaye ücret makbuzu 
  • Vesikalık fotoğraf
  • Başvuran kişilerin güncel adres beyanları
  • DASK poliçesi 
  • İntikal işlemi talebi için tapu müdürlüğüne yazılan dilekçe 
  • Bizzat başvurmayan ve vekalet ile başvuran kişiler için noterde düzenlenmiş ve başvuracak kişiye yetki verilmiş taşınmaz intikal vekaleti 

Tapuda İntikal Nasıl Tamamlanır? 

İfade edilen tüm belgeler hazırlanarak tapu müdürlüklerine başvurulduğunda her ildeki müdürlüğün iş yoğunluğuna ve araştırma süresine bağlı olarak tapuda intikal belirli bir süre alacaktır. Ortalama olarak 1 hafta gibi bir süre içerisinde tamamlanan bu araştırma ve resmi işlemlerin tamamlanması sonrasında eğer çok yoğun bir mirasçı sayısı bulunmuyorsa ya da gayri resmi mirasçılar ortaya çıkarak itiraz gerçekleştirmiyorsa, intikal işlemleri ifade edilen sürede tamamlanır. 

İntikal işlemi gerçekleştirilirken önemli başlıklardan birisi de tapu müdürlüğü tarafından talep edilecek harçlar ve döner sermaye ücreti olacaktır. Yine her yıl güncel bir şekilde belirlenen bu rakamlar ile birlikte ödemeler yapıldığında eğer herhangi bir sorun bulunmuyorsa, intikal işlemi tamamlandığında tapu müdürlüğü tarafından mirasçı ya da mirasçılara düzenlenmiş yeni tapu senetleri teslim edilecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Tapuda intikal yapılmazsa ne olur? 

Murisin vefatından sonra 2 yıl içerisinde tapuda intikal başvurusu yapılmalıdır. Çünkü yapılmadığında tapu müdürlükleri mirasçılık belgesinin düzenlenmesi açısından yerel mahkemeye başvurarak alınan karar ile tapu sicil kayıtlarını düzenleyecektir. 

Tapu intikal süresi ne kadardır? 

Veraset ilamının alınması, belediye başvurusu, vergi ödemeleri ve sonrasında tapu başvurusu ile birlikte ortalama 2 hafta gibi bir sürede intikal yapılabilir. Ancak iş yükünün fazla olmadığı dönemlerde tüm bu süreç 1 hafta içerisinde de tamamlanabilir. 

Tapu intikal işleminden sonra ne yapılır?

İntikal işlemi tamamlandığında gayrimenkul mirasçı ya da mirasçılara geçiş gerçekleştirir. Bu sayede mirasçı ya da mirasçılar sahip oldukları yeni gayrimenkulü kullanma, satma veya kiralama yetkisine sahip olur. 

Tapu intikal için DASK gerekli mi? 

Günümüzde resmi işlemler ve özellikle gayrimenkul işlemleri için DASK zorunluluğu talep edilmektedir. Tapu intikal işlemleri yapılırken de DASK poliçesi talep edilebilmektedir.