Tek Tapu Tarla Nasıl Bölünür?

Tek Tapu Tarla Nasıl Bölünür?



Bazı gayrimenkuller tapu dairesi kayıtlarında tek bir kişi adına görünse de aslında bu tapu kaydı üzerinde birden fazla kişinin hak sahipliği ve hisseleri bulunabilir. Genellikle miras kalan gayrimenkul mallarda tek bir tapu kaydı bulunsa da miras bırakan kişi bu tapu kaydına sahiptir. Miras bırakan kişi de genellikle müteveffa olduğu için geriye kalan mirasçılar hisse sahibi olmalıdır. Bu durumda tek tapu tarla nasıl bölünür sorusu merak edilen bir sorudur. 

Hisseli tapu oluşturabilmek için tek tapu yani müstakil tapuya sahip olan bir tarlanın birden fazla hisse ile birlikte tapuya yeniden kaydedilmesi gerekir. Bu işlem hisseli ifraz anlamına gelirken, ayırma işlemidir ve tek bir parsel kaydı bulunan tarla yeniden düzenlenir. Haritalar bağlamında birden çok parçaya bölündükten sonra tapu kütüğünde yeniden tescil işlemi gerçekleştirilir. 

Tek Tapu Tarla Nasıl Bölünür? 

İfraz işlemi, tapunun bölünmesi ve tek bir kişinin adına tapu edilmesi yerine örnek olarak 4 kişi yerine tapu kaydının tekrar oluşturulmasıdır. Çünkü tapuda birden fazla kişiye ait olan bir taşınmaz mal hisse ile bölündüğünde ayrı ayrı her hisseler için tapu çıkarma imkanı da bulunmaktadır. Bu tip bir işlem yapıldığında örnek olarak 5 dönümlük bir tarla babadan miras kalmış ise ve bu tarlanın 3 adet hissedarı bulunuyorsa, hissedarların her birinin kendine ait hissesi bulunduğunu gösteren bir tapu kaydı oluşturulur ve her hissedar kendine ait bir tapu senedine sahip olur. 

İfraz Nedir? 

Tapu işlemlerinde birden fazla kişiye ait olan taşınmaz malların hisseli bir şekilde bölünerek ayrı tapular çıkarılması işlemi ifraz olarak adlandırılır. Bu anlamda tek tapu tarla nasıl bölünür sorusunun cevabını vermek açısından da hisseli ifraz uygulanması gerektiği ifade edilebilir. İfraz işlemi ile birlikte tek bir parselden oluşan ve tapuda bu şekilde kayıt edilmiş bir taşınmaz haritalar bağlamında birden fazla parçaya ayrılır ve bu ayrılan parçalar hatta her ayrılan parçanın tapu sahibi ile birlikte tapu kayıtlarına yeniden işlenir ve her tapu kaydı için ayrı tapu senetleri düzenlenir. 

Hisseli İfraz Nasıl Yapılır? 

Hisseli ifraz işlemi ise taşınmaz üzerinde hak sahibi olan hissedarların isimlerinin teker teker ve hangi oranda hisse sahibi olduklarını belirten bir belge niteliğindedir. Çünkü hisseli tapu oluştururken, hisse sahiplerinin her biri tarlanın belirli bir kısmına sahiptir. Örnek olarak 10 dönümlük bir tarlada 3 kardeş paylaşım gerçekleştirirken, net bir paylaşım yapılabilmesi için herkesin sahip olduğu oran belirlenir.

Tarla üzerinde paylaşım yapılırken kardeşlerden birisi %20, diğeri %30 ve birisi de %50 gibi bir pay alabilir. Bu durumda 10 dönüm tarlada bir kardeş 2 dönüm, diğer kardeş 3 dönüm ve bir diğer kardeş de 5 dönüm hisse sahibi olacaktır. Tarla harita kadastro ölçeklemeleri bağlamında belirli bir hisse oranına bölünerek, bu paylar oluşturulur ve hisseli ifraz işlemi ile birlikte herkesin adına işlenen hisse sahiplikleri ile yeni tapu senetleri oluşturulur.

Resmi olarak hisseli tapu senetleri üzerinde hisse sahibinin tarla üzerinde hangi kısma sahip olduğu ve hangi kullanım haklarına sahip olduğu belirtilmez. Bir tarlada hissedar olduğunuzda taşınmaz üzerinde yaşayabileceğiniz tüm anlaşmazlıkları çözebilmek adına tek parsel olarak kayıtlara geçirmiş tapuyu farklı parseller ile bölme işlemini tercih edebilirsiniz. Fakat bu parselasyon yapılacak taşınmaz tarım arazisi olduğunda değişen kurallar ile işlem yapılır.

Parselasyon yapılacak tarla öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından konu açısından yayınlanmış genelgede de belirtildiği şekilde bölünemez büyüklükte bir arazi olmamalıdır. Örnek olarak ekim yapılan bir tarım arazisinde 0,5 hektarın daha altında bir parsel oluşturmak mümkün değildir. Bu minvalde hisse sahipleri öncelikle kendi aralarında satış hakkına sahip olduğundan dolayı bölünemez büyüklükteki tarım arazilerini bir hisse sahibine satma yolu ile çözüm elde edebilirler. Tüm hissedarlar anlaştığında da arazi toplu olarak üçüncü bir kişiye de devredilebilir. 

Tek Tapu Bölme Nasıl Yapılır? 

Tek tapu arsa veya tarla ifraz edilirken belirli şartlar yerine getirilir ve Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından talep edilen belgeler hazırlanır. İfraz işlemi sağlayabilmek için öncelikle işlem gerçekleştirilecek tarla üzerinde bir irtifak, rehin veya şerh gibi koşullar bulunmamalıdır. İrtifak sınırlı kullanım hakkı anlamına gelirken, şerh ise belirli bir açıklama bağlamında yerine getirilmesi gereken koşulları ifade eder. Bu gibi koşullar, işlem yapılacak tarlanın öncelikle bu koşullardan kurtulmasını gerektirir. 

Tarla taşkın, afet veya heyelan gibi tehlikeli bölgelerde bulunuyorsa, yine ifraz işlemi gerçekleştirmek mümkün değildir. Ayrıca parselasyon yapılırken de yola cephesi bulunmayan tarlalarda parselasyon uygulanamaz. Sayılan bu şartlar ile ilgili bir sorun bulunmuyorsa, hisseli ifraz işlemi gerçekleştirmek açısından hazırlanacak belgeler ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapılabilir. 

Tek tapu tarla nasıl bölünür sorusu konusunda tapu müdürlüğü tarafından talep edilen belgeler aşağıdaki şekildedir;

  • Tarla belediye veya komşu alan sınırları içinde bulunuyorsa, Belediye Encümeni üzerinden alınmış bir karar talep edilir. Bahsedilen sınırlar içinde olmadığında da İl İdare Kurulu kararı alınır. 
  • Vasi veya temsilci tarafından ifraz gerçekleştirilecekse, vasi kararı, yetki belgesi veya vekaletname ve ek olarak da vekalet veren kişinin kimlik ya da pasaportu talep edilir.
  • Başvuran kişi 1 adet 6x4 boyutunda vesikalık fotoğraf ibraz edeceği gibi vekalet ile başvuruyorsa da vekalet üzerindeki fotoğraf yeterli olur.
  • Serbest mühendisler tarafından düzenlenen ifraz işlemi için uygunluk oluşturan ve Kadastro Müdürlüğü tarafından kontrol edilerek onay verilmiş üst yazı ile bağlanmış 3 takım dosya dahilinde kroki içeren bir beyanname ve bunun ile birlikte kontrol raporu ile eki talep edilir.
  • Tarlanın sahibi olduğunuzu ispat edecek pasaport veya nüfus cüzdanı istenir. 

· 

Belgeler hazırlanıp teslim edildikten sonra ifraz işlem ücreti talep edilir. İfraz işlem ücreti açısından talep edilen tapu harcı ve döner sermaye ücreti ödendikten sonra belediyenin belirlediği emlak değeri altında olmayacak şekilde bir beyan gerçekleştirilerek satış bedeli oluşturulur. Ardından tapu dairesinde işlemler gerçekleştirilirken bu konuda danışmanlık avantajından yararlanılabilir. Bu tip hisseli ifraz işlemlerinde de Premar Gayrimenkul Danışmanlığı olarak sunduğumuz hizmetlerden yararlanmayı tercih edebilirsiniz.