Emlakçılık Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Emlakçılık Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?



Emlakçılık yetki belgesi bir emlak danışmanlığı şirketi ve emlakçılık bürosunda mutlak bir şekilde işletmeye giren herkesin görebileceği ve bulunması gereken bir belgedir. Emlakçılık işi ile meşgul olan kişinin açıkça sergilemesi gereken bu belge, emlak ofisi açmak istendiğinde de alınması gerekliliği bulunan bir resmi belgedir. 

Emlakçılık Yetki Belgesi Nedir? 

Emlak ofisi açmak istediğinizde bu ofisi açabileceğinizi kanıtlar nitelikte bir eğitim aldığınızı ve resmi kurum tarafından size bir belge verildiğini gösteren resmi bir mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmanız gerekir. Bu resmi yeterlilik belgesi günümüzde emlakçılık yetki belgesi şeklinde adlandırılır. Alacağınız bu yetki belgesi, emlak ofisi açmanız için resmi kuruluşlar tarafından tahsis edilen ve bireyin emlak ofisi açma noktasında mesleki yeterlilik sahibi olduğunu ispat eden belgedir. 

Emlak ofisi açmak isteyen kişi ve emlak ofisinde çalışan emlak danışmanının, bu belgeyi ofisin herkesin görebileceği bir noktasında açıkça sergilemesi gerekir. Belge üzerinde kurum tarafından belirlenmiş 7 rakamlı bir emlak yetki numarası bulunur. Bu yetki numarası, bir emlak danışmanı olarak satışa ya da kiralamaya koyduğunuz tüm ilanlarda ve yaptığınız işlerdeki imzaladığınız bütün sözleşmelerde resmi olarak kullanılır. 

Emlakçılık yetki belgesi, emlak danışmanlığı mesleğinde iştigal etmek isteyen kişiler ya da bir emlak işletmesinde satış elemanı ve pazarlama elemanı gibi görevlerde çalışan kişiler için zorunluluk içeren bir belgedir. Ancak bu belgeyi almak isteyen kişi eğer ön-lisans ya da lisans eğitiminde emlak ve emlak yönetimi gibi bir bölüm okumuş ya da yurt dışında denklik sağlayan bir eğitim almış ise belge almak mecburiyetinde değildir. 

Eğer emlakçılık sektöründe danışmanlık gerçekleştiren veya kendi işletmesine sahip olan kişiler emlakçılık yetki belgesi almaz ise yasal olarak bazı yaptırımlar ile de karşılaşabilir. Çünkü 5 Haziran 2021 tarihinde yayınlanmış olan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik sonrasında 5 Eylül 2021 sonrasında emlak yetki belgesi almış olmayan ve buna rağmen taşınmaz ticareti gerçekleştiren işletmeler ruhsatsız konumda kabul edilmektedir. Net olarak da bu tür işletmelerin yaptığı taşınmaz ticaretindeki alım-satım işlemleri yasal konumda bulunmamaktadır.

Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır? 

Emlak sektöründe yer almak ve kendi emlakçı işletmenizi açmak için sahip olmanız gereken yetki belgesi alınmak istendiğinde, öncelikle her ilde belirlenmiş resmi kuruma başvuru yapılması gerekir. Yapacağınız başvuru öncesinde de emlak mesleki yeterlilik belgesi almış olmanız koşulu bulunmaktadır. Bu çerçevede atmanız gereken adımların ilki, emlak mesleki yeterlilik belgesi almak için MYK tarafından yetki verilmiş bir kuruluşa başvurmak olacaktır. 

MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu), birçok meslekte kişilerin yeterliliğe sahip olabilmesi için eğitim düzenleyen ve kurumlara eğitim yetkisi veren kurumdur. Bulunduğunuz ilde veya farklı bir kentte emlak mesleki yeterlilik belgesi için yetkilendirilmiş kuruluşa başvurduğunuzda, bu kuruluş sizler için öncelikle bir eğitim programı ve sonrasında da bir sınav uygulaması düzenleyecektir. Kuruluşlar mesleki yeterlilik sınavı için size belirli bir sınav yeri ve sınav tarihi hazırlarken, bu sınavda başarılı olmanız gerekir. 

Emlak mesleki yeterlilik belgesi için girdiğiniz sınavda hem teorik hem uygulama bölümleri yer alırken, girdiğiniz tüm testlerden yeterli puanı almanız ve sonrasında da belgenizi almaya hak kazanmanız gerekir. Emlak mesleki yeterlilik belgesi temin edildikten sonra da emlakçılık belgesi için gereken kurumlara başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bu anlamda da kurum başvurular sırasında sizden belirli evraklar talep edecektir. 

Emlakçılık Yetki Belgesi Nereden Alınır? 

Taşınmaz ticareti gerçekleştirebilmeniz için resmi olarak almanız gereken bu yetki belgesi, Ticaret Bakanlığı tarafından mecburi bir hale getirilmiş olmak ile birlikte belge almak için başvurularınızı İl Ticaret Müdürlükleri bünyesinde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Günümüzde daha pratik bir uygulama sağlanabilmesi için İl Ticaret Müdürlükleri üzerinden yapılacak başvurular online ortama aktarılmıştır. 

Online ortamda gerçekleştirilecek başvurularda talep edilen tüm bilgilerin eksiksiz bir şekilde girilmesi ve daha sonrasında istenilen evrakların yüklenmesi ile başvuru işlemleri tamamlanır. Başvuru işlemlerinin tamamlanması ile birlikte kurum tarafından yürütülen bir prosedür yer alırken, prosedür süresince belirli incelemeler sağlanır ve incelemeler sonucunda bazen eksiklere yönelik talepler bulunabilir veya değişimler yapılması gerekebilir. 

Emlakçılık Yetki Belgesi Şartları Nelerdir? 

Emlakçılık yetki belgesi alabilmesi için bireyin aşağıdaki sayılan koşulları yerine getirmesi mecburiyeti bulunmaktadır. Eğer işletme bir şahıs işletmesi ise işletme sahibi veya işletme bir sermaye şirketi ise şirketi temsil eden yetkili kişinin ya da şubelerde ise şube müdürünün istenilen şartları karşılaması gerekir.

  • İşletme tarafından kullanılacak işletme yerinin gereken şartları oluşturması talep edilir. 
  • Başvuran kişi meslek odası kaydını yaptırmış olmalıdır. 
  • 18 yaş üzerinde bulunma koşulu yer almaktadır. 
  • Başvurucu daha önce iflas etmemiş olmalı ya da itibarını geri kazanmış olmalıdır. 
  • Başvuran kişi daha önce kasti bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmalıdır. 
  • Seviye 5 düzeyinde ulusal yeterlilik sağlayan emlak mesleki yeterlilik belgesi bulunmalıdır. 
  • Başvuran kişi gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmalıdır. 
  • Eğitim açısından en az ilkokul mezuniyeti bulunması koşulu yer almaktadır.
  • Başvurucu daha önce konkordato ilan etmemiş olmalıdır. 
  • Ticaret ya da sanat icrası konusunda hükmen yasağı bulunmamalıdır. 

Başvuran kişi ön-lisans, lisans veya lisansüstü mezunu ise yetki belgesi başvurusu yaptığı tarihten daha önce en az 5 yıl süreçte minimum 6 ay veya bu eğitim durumları dışında kalan kişilerde ise minimum 12 ay boyunca emlak danışmanlığı ya da sorumlu emlak danışmanlığı mesleğini yürütmüş olması gerekir. 

Gereken bu koşulları sağlayabilen kişiler emlakçılık yetki belgesi alma hakkına sahip olmak için prosedür anlamında da gereken tüm evrakları hazırlayarak başvurularını gerçekleştirmelidir. Talep edilen evraklar ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir: 

  • Vergi levhası 
  • Minimum 100 saat eğitim alındığını gösteren emlak danışmanlığı eğitim belgesi 
  • İmza sirküleri 
  • Emlak mesleki yeterlilik belgesi 
  • En az 3 aylık meslek oda kayıt belgesi 
  • İlkokul diploması veya son olarak mezun olduğunuz eğitim kurumunu gösteren diploma 
  • Kayıt tarihinizi gösteren ticaret sicil gazetesi fotokopisi 
  • Adli sicil kaydı belgesi 

Emlakçılık Yetki Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Yetki belgesi her ilde Ticaret İl Müdürlükleri üzerinde gerçekleştirilen başvurular ile alınmaktadır. Başvuran kişilerden her yılbaşında belirlenmiş standart bir ücret talep edilirken; bu ücretin yatırılması, başvuru sırasındaki tüm bilgilerin eksiksiz girilmesi ve başvuru için talep edilen evrakların eksiksiz şekilde ibraz edilmesi gereklilikleri bulunmaktadır. Sonrasında İl Ticaret Müdürlükleri tarafından yapılan başvuru detaylı bir şekilde incelenerek, herhangi bir eksiklik ya da sorun bulunmadığında onay ardından başvuruyu yapan kişilere belgeleri teslim edilir. 

Günümüzde emlakçılık yetki belgesi alınırken, tüm koşullar yerine getirdiğinde ve evraklar hazırlandığında Taşınmaz Ticaret Bilgi Sistemi(TTBS) web adresi olan https://ttbs.Gtb.Gov.Tr/ adresi üzerinden online ortamda başvuru gerçekleştirilir. Adreste sisteme giriş için e-devlet vasıtasıyla T.C. Kimlik Numarası ve şifre kullanımı üzerinden sayfaya giriş sağlanmalıdır. 

Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi girişi gerçekleştirildikten sonra sayfa üzerinde görebileceğiniz yetki belgesi başvuruları bölümünden yeni başvuru adımı üzerinden esnaf işletmesi veya ticari işletme olarak başvuru adımlarını takip edebilir ve güvenilir bir ortamda başvurularınızı tamamlayabilirsiniz. Başvuruların gerçekleştirilmesi sonrasında takriben 1 hafta ile 10 gün arasında koşulların ve çalışma bilgilerinin tespiti için il müdürlükleri tarafından inceleme gerçekleştirilir. 

Başvuru yapan kişiler emlakçılık yetki belgesi almak için tüm koşulları tamamlıyor ve herhangi bir sorun bulunmuyorsa sonrasındaki 10 gün gibi bir süreç içerisinde kurum tarafından kendilerine yetki belgesi verilmektedir. Bazı başvurularda eksik bir belge veya koşul nedeni ile ya da bir düzenleme ihtiyacı nedeni ile talep reddedilebilir. Yine ret durumu ve sebebi de TTBS web sayfası üzerinde yapılan takip ile rahatlıkla görülebilir. 

Eksiksiz ve başarılı bir başvuru ile alınan emlakçılık yetki belgesi 5 yıl boyunca geçerliliğe sahip olurken, 5 yıl sonunda yenileme başvurusu yapılmalıdır. Yenileme işlemleri yine TTBS web sayfası üzerinde pratik bir şekilde gerçekleştirilirken, yenileme için de bazı koşullar talep edilir. 5 yılın dolması ya da 5 yılın dolmasına en az 6 ay kalması gibi bir süreç içerisinde yapılan yeniden belge başvurularında ise talep edilen evraklar aşağıdaki gibidir.

  • Yenileme talebi başvuru formu
  • Emlak alanında minimum 2 yıl veya en az son 6 ay çalıştığınızı gösteren fatura ve sözleşme gibi evraklar
  • Belge yenileme ücretinin yatırıldığını gösteren dekont talep edilir.

Premar Gayrimenkul Danışmanı olmak ve Premar ofisi açmak için tüm avantajları inceleyebilir, başvuru sürecinizi başlatarak detaylı bilgi alabilirsiniz.